Followers

.

negara paling banyak pengguna facebook

on Ahad, 27 November 2011
facebook. laman sosial paling popular pada abad ini . zaman sekarang, tidak kira usia semua ada facebook, termasuk lah adik aku .


bahkan, kucing aku pun retis berfacebook. x caye,, tengok la...



konon2,, tengah ber video chat ngan awek dia...


kucing kampung yang gedik nak berchating..hehe


buat muka innocent... ahahaha..

k la, abaikan kucing kat atas tu. sekarang jum kita tengok negara paling ramai pengguna facebook.



1..filiphina.

Facebook : 93,9%
Penggunaan internet : 29,7%

  • negaranya dikenali sebagai  "The Social Networking Capital of the World" atau disebut juga "Ibukota Jejaring Sosial Dunia", kerana jumlah penggunaan jejaring sosial yang luar biasa tinggi. tingkat penggunaan 95%..



Israel flag
2. israel.

    Facebook : 91,0%
    Penggunaan internet : 71,6%

    • Pengguna jejaring sosial  ini rata-rata menghabiskan 9 atau 2 jam dalam satu bulan 
    • 71,6% dari penduduk negara itu memiliki jalur lebar internet.

      Turkey flag
         3.turki
          Facebook : 90,9%
          Penggunaan internet : 45%

          • Dari semua negara yang ada di Eurasia, Turki memiliki penggunaan Facebook tertinggi dengan tingkat 90,9%.
          • Pengguna internet di negara  ini mengkonsumsi banyak waktu di  laman jejaring sosial .

          • Rata-rata seorang pengunjung di Turki akan menghabiskan 7 atau 6 jam per bulan.

          Chile flag
          4. chile
          Facebook : 90,2%
          Penggunaan internet : 50%


          • 50% penduduk chile akan meghabiskan waktu dengan online.
          •  tingkat mereka merupakan yang tertinggi berbanding penggunaan internet di negara-negara Amerika Latin lainnya. 
          • Berdasar penelitian CoomScore, 28,5%  penduduk negara tersebut menghabiskan waktu  dengan online di laman  jejaring sosial, hal ini merupakan peningkatan  sebanyak 8,9%   jika dibandingkan dengan tahun sebelumnya.

          Argentina flag


          5. argentina

          Facebook : 89,2%
          Penggunaan internet : 64,4%

          • facebook merupakan satu kewajipan bagi negara ini. 



          haa... ni aku suka. tak sangka malaysia masuk juga dalam senarai top ten negara paling ramai mengguna facebook ni.. ni yang korang cari, kan.


          hehe.. flag malaysia kena besar skit...

          Facebook : 88,4%
          Penggunaan internet : 64,6%

          • Malaysia memiliki tingkat penggunaan jejaring sosial  yang tertinggi kedua di Asia Tenggara .sebanyak 91% yang meggunakan laman sosial facebook. 
          • laman sosial facebook merupakan aktiviti online yang popular di negara ini.
          • Dari tahun 2009 sampai 2010, Malaysia mencatat peningkatan penggunaan facebook secara online sebesar 57%
          • laman sosial facebook merupakan satu kemeskian bagi rakyat malaysia tidak kira umur mahupun jantina kerana pemimpin negara sendiri yang menggalakkan rakyatnya mendaftar di laman sosial facebook dan menggunakan internet.
          • kebanyakan penduduk malaysia menghabiskan masa sebanyak 4 atau 5 jam dengan online.




          Indonesia flag
          7. indonesia

          Facebook : 87,5%
          Penggunaan internet : 12,3%
           
          jiran negara kita juga tidak terkecuali dan tersenarai dalam negara yang paling ramai menggunakan facebook.

          • Tingkat adopsi yang tinggi di Indonesia adalah kerana "hampir secara eksklusif"  rakyat indonesia menggunakan Facebook.. 
          • Pada awal Tahun 2011, sebanyak 22% dari pengguna internet di Indonesia menggunakan Twitter, yang merupakan keempat pengguna  terbesar di antara semua negara. 
          • Namun Indonesia memiliki peratusan penggunaan internet terkecil di antara negara-negara yang berdaftar .
          • disebabkan rakyat indonesia kurang mempunyai jaringan internet, maka cc atau cyber cafe merupakan perniagaan paling laku di sana.


            flag of peru
            8.peru
            Facebook : 87,2%
            Penggunaan internet : 27%

            • penduduk dalam sebuah majoriti yang kecil di Peru menggunakan internet.namun penggunaan internet  dan laman sosial facebook merupakan satu kemekian bagi negara ini.

            Colombia flag
            9. kolumbia
            Facebook : 86,9%
            Penggunaan internet : 37,7%

            • Lebih dari 86% penduduk Kolumbia, rata-rata menghabiskan waktu antara  4 atau 6 jam di Facebook . .
            • negara ini  merupakan negara yang paling cepat pertumbuhan internet.
            •  Amerika Latin, sebanyak 31% pada tahun lalu atau hingga mencapai 11,8 juta pengunjung unik.
            Venezuela flag
            10. venezuele
            Facebook : 86,2%
            Penggunaan internet : 37,7%

            • meskipun kebanyakan penduduk tidak mempunyai jejaring internet, namun sebanyak 86,2% yang berdaftar dengan facebook.


            MySpace and Orkut Funny Animations Glitter Graphic - 3

            yeayy.. akhirnya habis jugak menaip. lenguh ni tau.. k, kalau nak share ke copy ke.. credit, k.  letih buat research..(ewahh)

            sumber: dari encik google. wikepedia. blog-blog mat saleh,,(lupa nama dia)
            kalau salah maklumat, bagitau lerr.. kite ni bukan retis pun...k, bye.










            3 ulasan:

            emy zulaiha berkata...

            haha cutenye kucing pon ade pesbuk jugee :)

            miss kecoh berkata...

            biase la... tengok la sape tuan dia. hahaha...

            Corvinus berkata...

            comeynyer kucing,,hahaahah

            Terdapat ralat dalam alat ini

            baca yang ni pulak