Followers

.

awak konfius awak gay?

on Rabu, 22 Oktober 2014

 pernah tak anda terfikir. sejenak .  kenapa seseorang boleh tertarik dengan jantina yang sama? gay dan lessbian.  yup, jika difikirkan akal logik . memang Tuhan ciptakan semua makhluk berpasang-pasangan. memang tak tercapai dek akal kalau  kita bayangkan dunia dipasangi perempuan+perempuan, lelaki+lelaki. memang aneh. mungkin pupus keturunan manusia .
 budak tadika sekalipun pandai membezakan .persoalan yang di lontarkan, kenapakah minat sejenis? bodoh untuk berfikir? saya tak rasa begitu. golongan begini lah biasanya yang pandai, penuntut universiti.ade degree ade master. kadang-kadang kalau dilihat wajah masing-masing suci innocent. yang lelaki hensem jangan cakap lah yang perempuan cun-cun. langsung tak nampak macam jahat.   tak ada agama?. hey , pakai jubah pakai serban , bertudung pun ade kau jangan pandang sebelah mata. so uol ingat yang golongan macam nie yang kaki clubbing yang jahat-jahat macam dalam tv? tak jugak... dalam realiti jika kita duduk celah-celah manusia, kita makin sedar watak-watak itu.  yang kita lihat baik tak semestinya baik begitulah sebaliknya.  so what the reason?

                                   
 seharusnya, kita jangan mengeji dulu. fahami. dekati.  saya lihat, persepsi kita terhadap golongan begini begitu negatif.macam dorang nie jahat gile babi bun. macam dorang ni ancaman dan boleh membunuh! ya, saya akui memang ini salah apatah lagi dari sudut agama.  tapi, gunakan pendekatan psikologi untuk memahami golongan seperti ini.they mungkin jahat dari sudut ini mungkin sudut lain baik.jangan terus ceramah pasal kaum nabi luth. mungkin mereka lebih arif dan afdal tentang kisah-kisah nabi luth. mereka mengerti dan sedar, mereka cuma mahukan ruang untuk luahkan kenapa mereka begitu. setiap manusia pasti ada jalan cerita. sejahat-jahat manusia memang akan ada satu naluri ingin berubah, cume mereka perlu di bimbing. mereka bukannya orang yang bodoh tidak mengerti apa itu dosa pahala. jangan terus kita judge tanpa tahu sejarah silam mereka,mungkin mereka konfius dengan diri, mencari identiti mungkin.  macam mana kalau dapat tahu kawan spesis macam ni? mungkin dipulaukan . di umpat. tup tup orang yang paling bencikan spesis ini tiba-tiba satu hari nanti Allah uji pulak beliau dengan dugaan seperti itu. mungkin. sebab tu jika kutuk, kita kena beringat. apa hak kita untuk kutuk sedangkan doa adalah jalan terbaik supaya sahabat kita berubah.

kenapa saya ketengahkan topik ini? entah. saya mungkin mencari isu. saya lihat view dari trafik dalam blog ramai yang berminat pasal topik ini . mungkin masih mengkaji diri sesetengah mereka yang konfius. tapi saya percaya, semua isu ini ada kaitan dengan sudut psikologi. saya berminat untuk ambik tahu memandangkan isu ini ada kaitan dengan ilmu psikologi yang saya belajar. mungkin setiap orang ada cerita, mungkin pernah dikecewakan, mungkin masa silam yang menjadikan mereka memilih jalan tersebut.  kita mungkin boleh terima jika mempunyai alasan silam. tapi bagaimana jika sesetengah alasan yang tidak munasabah. contoh, '' untuk suka-suka'' '' sebab couple sesama jenis lebih memahami'' .  kita tidak boleh nak nyatakan dengan tepat kenapa. why? why? kita juga tidak boleh nyatakan secara tepat ciri-ciri golongan ini, kerana kebanyakan mereka adalah yang tertutup. in closet. hidup normal macam orang lain but in reality, berpasangan dengan sesama jantina. mungkin!  tetapi itu lah manusia, penuh dengan aib sedangkan Allah tutup . namun, sesetengah ada yang dengan tak malu bukak aib dok cerita dan bangga yang dia gay , dia lessbian. bla bla. kononnya sweet.



apa pendapat pembaca sekalian? mungkin persepsi anda berbeza .


Pemilik blog ini masih hidup!!

on Selasa, 28 Januari 2014
Assalamualaikum ''silent reader'' yang tak berapa nak silent..  auhhcakk!!

sebenarnya. aku rasa kesian dengan tuan punye blog nie..(aku la tu)..uhuk..uhuk.. entah hidup ke entah tidak ya? dah berapa lama tak update..berdebu abis blog.''fuhh..fuhh..'' (tiup jap, abis debu terbang) . haha.. so ..hey..!!  aku ni, ''miss kecoh yang sekarang dah tak berapa nak kecoh'' ..ingat tak lagi? (bajet kau glemour sangat,hey tak ada sapa kenal kau) wuu tup muke,sedih... :(        

        aku kembali menyepi dari dunia blog ni,, untuk lebih serius di dunia realiti, ku tinggalkan sementara blog ni biarkan ia usang dikerik anai-anai ..sepi...dan..mungkin bertahun mungkin berbulan ia tidak terusik.. kenapakah? dah mati ke ? alhamdulillah..ku masih lagi bernafas.. aku cuma menyepikan diri kerana ada alasan yang tak berapa nak munasabah dan tak perlu untuk di cerita panjang. itu memang sedia maklum yang aku cepat give up dan hangat2 taik unta 
                                                              ''aku rindu untuk berblog lagi'' 

di saat  aku tengah menyepi berbulan-bulan mungkin bertahun-tahun, ada je orang duk tanye ''oik, cik kecoh, dah tak aktif ke blog? sonyap joo.'' dan
di saat aku duk golek-golek layan pesbuk ade jew  the geng2 duk perli '' tak berapa nak kecoh kew? -_- ''hurmm.. yew la. nak buat camne, aku punye blog tak gempak.. tak ada orang yang nak bace.aku pun tak tau motif dan asal usul sejarah nama blog nie. ini kawan aku la punye idea..tak same dengan kau punye blog.. follower berjuta-juta, cuba tengok aku..cengkerik jew sudi duk nyanyi riang...krik..krik..(mood sedih ) lagipun ,disebabkan banyak sangat aplikasi yang gempak2 duk trending ''wechat'' ''twitter'' aku mula mengabaikan blog buruk ni..

    maafkan patik jika patik merapu sedikit. sesungguhnya patik amat sangat bosan di kala bulan mengambang niew.  ( kesalahan bahasa, lewah)  lagipun rindu nak berblog.. eh..macam kekok.. dah lama tak menaip... dulu laju je sekarang.. tak ada benda dalam kepala nak merepek.

so malam nie, , dengan mood yang sangat ''OK'' nie plus aku dapat offer sambung study lagi.. ku tekadkan azam untuk berblog balik...aku nak jadikan blog ni satu medium untuk aku muntahkan segala perasaan suka duka sepanjang hidup ini, yearghh! semangat! semangat!  ( -_- ) tunggu la seminggu lagi pasti tak di update lagi..ini dikatakan hangat-hangat taik unta..tolong jangan percaya

       cerita dapat sambung belajar kat UPSI

Beberapa hari lagi aku bakal menamatkan karier aku sebagai ''penganggur professional tahap kepujian''.
Alhamdulillah syukur~  Masa first aku cek laman web upsi, aku tak la mengharapkan perkataan ''sukacita'' tu sebab selama ni aku asyik duk makan hati dengan perkataan ''dukacita'' sampai aku fobia nongeng tahap makan kertas  kalau duk dengar perkaaan tu.so kali ini aku cek ayat dia macam berbunga-bunga lak membuatkan sepanjang hari aku duk sengih '' syabas dan tahniah! anda diterima bla bla bla'' aku malas nak print screen.  senyum tak senyum dah lenguh pipi gusi senyum memanjang baru lupa nak baca kos apa. bajet kos pendidikan padahal ujian medsi pun tak  haha...tapi bila tengok kos tu.. ''ala..psikologi sukan. '' tiba-tiba tak puas hati lak.dah tak jadi excited di situ.. ku pujukkan hati dah rezeki, nak lagi ke hidup menganggur. tak bosan?  jangan memilih,  bukan senang nak dapat. ''hurm yew la cik ati, ku terima..dengan hati terbuka,ku sedar ku siapa bajet result gempak sangat'' so, bila orang tahu aku dapat UPSI, perkataan yang paling annoying aku pergi mana-mana ialah ''tahniah bakal cikgu'' dan '' ni dia.. cikgu dah mai'' aku macam...''kenapa harus cikgu?'' -_-  bukan kos pendidikan la weh.. sindir ke apa.  pastu selalu jawab ''hah? upsi kan cikgu''           -_-    nah!! ambik selipar nie.. makan..!! pergi google kos kat upsi tu..uhuk2, jaga tingkah laku anda bakal siswi.. 

                                                               


so aku tak tahu lah nak happy ke apa..perasaan bercampur baur. tak dapat nak bayang camne nanti.. tak pernah duk jauh-jauh.. harap-harap orang kat sana tak adalah yang sombong amat.. mintak2 semuanya peramah dan gila-gila.aku tak mo la hidup dalam persekitaran skema-skema, tak boleh hidup camtu cam tak seronok, harap dapat roomate yang happy go lucky..aminn!!  kalau ada yang sombong main jeling-jeling tolak-tolak , mau nangis aku..keseorangan!!  uwaa... oik.. budak upsi baik-baik lah. ok..ok.. >_<
dengan tak prepared lagi apa yang patut.. dengan sedikit masa yang di beri , masih ada lagi ruang untuk ku curi-curi masa untuk meroyan di sini..haha.rindu nak blog. sieys! tak tipu! (o_o)    nanti aku akan selalu update selalu..insyaallah..

ok.. cukup . ku menaip sekadar menaip..tetapi datangnya jauh dalam lubuk hati limpa dan usus. sekian sahaja artikel merapu kali ini.
     





nota tapak kaki : '' nak kenal-kenal dengan si blogger-blogger boleh? jum kita berkenalan..   boleh mengeratkan silratulrahim'' (>_< )


kali ini salji turun di vietnam pula !!

on Selasa, 17 Disember 2013
Assalamualaikum..

ok..jika sebelum ni salji telah melanda di mesir yang kita tahu agak beriklim panas.. kali ini di asia tenggara pun salji turun.. fuhh.. kekuasaan mu Ya Allah.. agak terkejut juga la dapat berita ni. meremang bulu roma... adakah bumi sudah terlalu nyanyuk ?



                             Salji turun di kawasan utara Vietnam, iaitu dekat dengan pergunungan Sapa


                                   
       sebelum ni dikatakan, kawasan pergunungan itu memang bersuhu diingin dan selalu hujan.. kalau kat malaysia macam sejuk macam kat genting highland dan cameroon la kot..tapi kali ini bukan hujan yang turun tapi salji..!! 
 tapi salji ni dah pernah turun sebelum ni sekitar  19 Disember 2011 dan 13 Disember 2012. ouh.. maknanye dah pernah berlaku kejadian yang sama la sebelum ni. 

                      
 akibat kejadian salji turun yang jarang sekali berlaku, jalan menjadi sesak dengan kunjungan rakyat Vietnam yang ingin merasai sendiri pengalaman bermain salji. wah..untung nya... maknanya kejadian ni bukan nya pelik sebab ade sumber mengatakan bahawa salji dilaporkan turun lagi mulai jam 9.30 pagi sehingga suhu jatuh ke paras beku pada pukul 11.30 pagi di pergunungan Sapa, wilayah Lao Cai dan Ha Giang. Untuk info, hanya kawasan utara Vietnam terutamanya pergunungan Sapa mengalami salji untuk hampir setiap tahun pada bulan Disember. Sapa juga adalah salah sebuah bandar yang menjadi daya tarikan pelancong untuk merasai fenomena salji pada setiap musim sejuk. Vietnam merupakan negara yang mempunyai iklim unik dimana kawasan selatan beriklim Tropika manakala bahagian utara iaitu hanya di Sapa beriklim sejuk atau dingin.
Sumber: Gambar Salji Turun Di Vietnam 15 Disember 2013 | melvister.com 


 ok..ok.. semua ni kekuasaan si Maha pencipta. subhanallah... 

kaki nota : uih.. dari dulu berangan nak main baling-baling salji pastu nak bernafas keluar asap kat mulut macam cerite luar negara. 

                       
 
Terdapat ralat dalam alat ini

baca yang ni pulak