Followers

.

simple speaking MUET tips

on Ahad, 14 Oktober 2012
Assalamualaikum.. lama dah tak buka blog. macam-macam perubahan dah berlaku..hehe.. maklum lah saya sibuk nak menghadapi peperiksaan STPM tak lama lagi. please doakan saya.. nanti saya akan ambil MUET.. speaking ada 3 hari lagi dari sekarang.. oh tidak... tak boleh tangguh ke? saya tak sedia lagi...huhu
 ok la, tak nak buang masa lagi.. saya nak share berapa tips dan contoh untuk speaking MUET.


tips masa speaking;


1. .FAHAM kehendak soalan dan baca dengan hati-hati

  • ==underline key words
  • -=fokus kepada task
2. jot down 3 isi penting dengan cepat
  • ==kembangkan isi dengan menggunakan key word 
3. cadangan idea
  • --INGAT !, mesti ada INTRODUCE dan CADANGAN yang telah diberikan mengikut candidate.
4. --guna EXPRESSIONS seperti di bawah : ( contoh boleh diguna pakai ketika task A)
 
  1. TO START: 
  • --Good morning to examiners and my fellow friends. im glad to be here to speak about.....?( the issues)
  • --in my opinion, ....(what?) (why?)
  • --besides that....(kembangkan simple point)...for example...
2.TO INTRODUCE A FIRST POINT:
  • --First of all, i propose...(why?) for example...
  • --i would like to suggest...(why?) for example..this means that... so, ...
  • --my maint point is...(WHY?) this is because....
3. TO START A NEW POINT:
  • --secondaly,
  • --my next point,
  • --another suggestion..
4.TO SIGNAL CAUSE AND EFFECT
  • --for this reasons.....
  • --as a result...
  • --.....so that....
  • --If...then....
5.TO SIGNAL A CONTRASTING IDEA
  • --However..
  • --but...
  • --in contrast...
6.TO END A SPEECH
  • --In conclusion...
  • --let me conclude by saying ...
  • --in short...
  • --so we can see that...
_thats all for today thank you

UNTUK TASK B

1.INTRO:
  • --Good morning everyone, im glad to be here today about......(ISSUES)
  • --of all the four suggestion, i believe  that...... (simple opinions)
  • --for that i strongly believe that.......because.........
  • --what do you think? candidate A/B/ C/ D
2. TO MAKE A STRONG SUGGESTION
  • --The only solution to this problem is....
  • --we must...
  • --there is not other way except...
3.TO MAKE A SUGGESTION
  • --I think we should....
  • --my suggestion is...
  • --dont you think we should...
  • --in my opinion, we should...
4. TO ASK FOR SUGGESTION
  • --what is your suggestion?
  • --what do you think?
  • --what is your opinion?
5.TO ACCEPT IDEAS
  • --Thats a good idea
  • --thats right
  • --i agreed with you
  • --i support your suggestion
6. TO REJECT IDEAS
  • --I am sorry, i dont agree with...
  • --that is interesting but..
  • --i disagree
  • --thats true but...
7.CLOSSING DISCUSSION
  • --We all agree that .... 
  • --does anyone have anything to say? otherwise,lets bring this discussion to a close
  • --thank you for interesting discussion
ok tu je la tipsnye yang saya ambil dari beberapa buku MUET dan rujukan teacher.. maaf la saya cakap bahasa rojak, saya bukan pandai sangat berspeaking ni...entahlah dapat berapa la ben muet ni...yang penting banyakkan berdoa..tarik nafas..jangan gabra..be cool.. kalau tergagap juga nak buat macam mana, cuba juga... ok..gOod luck ye. harap membantu kalian semua ... insyaallah lain kali saya akan post contoh beserta jawapan speaking.. >_< 

2 ulasan:

Hanif Idrus berkata...

Good luck to you.....
Tenangkan diri anda.....kikiki

KHai berkata...

Salam sejahtera rakan2 semua...

Ada berita baik buat anda yang baru nak ambil peperiksaan MUET, yang GAGAL dan nak ambil semula, yang TAK PERNAH LULUS, yang nak memperbaiki band yang diperoleh dalam peperiksaan MUET yang lalu. Rakan saya Saudara Shamsul Ariffin telah menerbitkan sebuah panduan untuk lulus dalam peperiksaan MUET.

Jika anda berminat untuk mendapatkan panduan tersebut sila KLik Sini

Terdapat ralat dalam alat ini

baca yang ni pulak