Followers

.

MUET writing report. apa yang perlu anda buat?

on Isnin, 5 November 2012
Assalamualaikum.. hai hai semua the readers.haluuu..lame tak jenguk. tak lama lagi saya akan menduduki exam muet, . MUET speaking dah Habis LEGA tau tak? tapi tak lega sepenuhnya lagi jika selagi READING, WRITING dan LISTENING tak habis lagi. serabut tau tak?DOAKAN saya please.. dah la stpm nak dekat dah.memandangkan saya akan menduduki exam muet, saya akn terus post pasal muet je sepanjang exam muet ni.. mesti boring kan? yang dah ambik test muet tak perlu kot duk bace post ni..oh ye saya bukanlah pakar dalam muet..mana yang salah mohon maaf ye. ok, back 2 the topic. perkara yang perlu kita buat masa writing report?  writing report..ala yang ada graf tuu..ok mule-mule:

1. fahami kehendak soalan.perlu baca soalan dengan hati-hati. ..kalau boleh underline key word.
2.kaji dan perhatikan graf yang diberi. tengok apa yang berbeza.. jumlah keseluruhan.. tengok pola mnurun, mnaik,..
3. pastu jot down tiga point penting. kembangkan point. buat cepat2 tau..masa tak cukup ni ...
4.pastu, start mengarang...ingat, perlu ada intro, trend, reasons (kalau soalan nak)

5. useful phares to describe chart movements:

kalau meningkat : ROSE TO, INCREASED,WENT UP,CLIMBED

kalau menurun: FELL TO, DECLINED, DECREASED,DROPPED ,WENT DOWN,PLUNGE

kalau tak berubah: NO CHANGE

kalau tak statistik : ROSE AND FELL,FLUCTUATED






macam mana nak mula??

1. tulis title essay.
2.perenggan 1.  introduction:  the graph/the table show the..................
3.perenggan 2; general trend: ::   the trend indicates the........
4perenggan 3..analysis/ Synthesis:
5.perenggan 4.conclusion

pastikan anda jimatkan ayat,guna ayat yang mantap..  150-200 word


contohnye:: (tapi tak tak ada gambar rajah dia, sorry)

     Different modes of Commuter Transport in Kuala Lumpur( title)

   The graph shows the different modes of commuter transport used in Kuala Lumpur in 1980, 1990 and 2000.( intro)

    The trend indicates the growing use of cars for commuting to work between 1980 and 2000, and the corresponding decline in the  popularity of buses from being the most popular mode of transport in 1980 to the least popular in 2000 ( general trend)

     train commuter number rose from just under 20%  in 1980 to about 27% in 1990, but fell to about 23% in 2000. motorcycle use has been relatively stable , falling from around 27% of commuters in 1980 to 22% in 1990, but climbing back to reach 25% by 2000.car use increased steadily from just over 5% in 1980 to 23% in 1990, reaching almost 40% by 2000 as prices of imported and local car dropped significantly. this price dropped cause an increase in car ownership, and caused the popularity of buses drop from just under 35% in 1980 to 27% in 1990 and only 15% in 2000. ( analysis)

there is a clear correlation between the growing use of car and the declined in the popularity of buses. the use of cars had the strongest impact on the public transportation system.( conclusion)
                                                           ;;;
ok?? tu je? mesti anda terpinga-pinga kan? tak faham ek??tak membantu?sorry la ek.. taip dekat google example writing report for muet... blog ni tak membantu pasal saya saje je post untuk ajar diri saya sendiri. eh? peliknye..hehe...byee.


1 ulasan:

farhan berkata...

Good info.. thanks..

Terdapat ralat dalam alat ini

baca yang ni pulak